هیروزایم
(لارونیداز)
معرفی دارو
داروی هیروزایم® چیست؟
لارونیداز بهعنوان ماده فعال این دارو، نوعی آنزیم مصنوعی است که جایگزین آنزیم طبیعی بدن در مبتلایان به موکوپلی ساکاریدوز نوع 1 (MPS 1) میشود. هر میلیلیتر محلول تغلیظشده در ویال حـاوی 100 واحد (U) لارونیداز برای انفوزیون وریدی است. هر ویال 5 میلیلیتری حاوی 500 واحد لارونیداز است.
داروی هیروزایم® چگونه عمل میکند؟
این دارو شکل نوترکیب از آنزیم آلفا-ال-ایدورونیداز است. کمبود یا نبود این آنزیم در بدن منجر به تجمع گلیکوزآمینوگلیکانها (GAGs) و اختلال در سلولها، بافتها و اندامها میشود. جایگزین کردن این آنزیم با لارونیداز منجر به بهبود علائم تنفسی و حرکتی در بیماران میشود.
موارد مصرف
داروی هیروزایم® برای چه مواردی استفاده میشود؟
- موکوپلیساکاریدوز نوع 1: هیروزایم® برای بهبود علائم غیرعصبی بیماران مبتلا به موکوپلیساکاریدوز نوع 1 استفاده میشود. افراد مبتلا به این بیماری، فاقد یا دارای سطح پایینی از آنزیم آلفا-ال-ایدورونیداز هستند. این آنزیم گلیکوزآمینوگلیکانها (GAGs) را در بدن تجزیه میکند. بنابراین، این مواد در بدن این بیماران تحت فرایندهای شکسته شدن و پردازش قرار نمیگیرد و در بسیاری از بافتهای بدن تجمع مییابد و منجر به بروز علائم موکوپلیساکاریدوز نوع 1 میشود.
نحوه مصرف:
مصرف داروی هیروزایم® بهصورت انفوزیون داخل وریدی است و محلول تغلیظشده باید قبل از استفاده، با محلول تزریقی سدیم کلراید 9/0 درصد رقیق شود. بهمنظور مدیریت و کنترل شرایط اورژانسی، تزریق هیروزایم® باید در محیط بالینی مناسبی انجام شود که تجهیزات و امکانات احیا در دسترس باشد.
موارد منع مصرف
در چه مواردی نباید هیروزایم® را مصرف کنید؟
• اگر به لارونیداز یا سایر ترکیبات موجود در فرمولاسیون این دارو (سـدیم کلراید، سدیم فسفات مونوبازیک مونوهیدرات، سدیم فسفات دیبازیک هپتاهیدرات، پلی سـوربات80 و آب مقطر برای تزریق) حساسیت دارید، نباید از آن استفاده کنید.
نکات مهم
چه مواردی را باید قبل از مصرف هیروزایم® بدانید؟
-
پیش از مصرف هیروزایم® با پزشک خود درباره بیماریهای زمینهای و سایر داروهایی که مصرف میکنید، مشورت کنید.
-
در صورت مشاهده علائم مربوط به واکنشهای مرتبط با تزریق، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. واکنش آلرژیک شدید سیستمیک (واکنش آنافیلاکتیک) در بیماران حین تزریق یا نهایتا تا اتمام روز تزریق هیروزایم® مشاهده میشود. بعضی از علائم واکنش آلرژیک شدید، تهدیدکننده حیات است. این علائم شامل سختی زیاد در تنفس، تورم گلو، فشار خون پایین و میزان اکسیژن پایین بدن است. در این شرایط باید بلافاصله به پزشک اطلاع دهید، تزریق هیروزایم® متوقف و درمان توسط پزشک معالج شروع شود. برای جلوگیری از واکنشهای آلرژیک مرتبط با تزریق، ممکن است داروهای دیگری نیز تجویز شود.
احتیاطات و نکات مهم هنگام استفاده از هیروزایم® چیست؟
هر ویال شامل 29/1 میلیمول سدیم (23 میلیگرم) است. اگر بیمار در رژیم کنترل شدهی سدیم باشد بایستی این مورد لحاظ گردد.
مصرف همزمان داروي هیروزایم® با کدام داروها تداخل دارد؟
درصورت مصرف داروهایی که حاوی کلروکین یاپروکائین است،به علت خطر احتمالی کاهش فعالیت لارونیداز بهپزشک معالج خود اطلاعدهید.چنانچه داروی دیگری مصرف میکنید، یا اخیراً مصرف کردهاید (مثل داروهای گیاهی، داروهایی که بدون نسخه تهیه میشوند و غیره)، لطفاً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
بارداری و شیردهی
اطلاعاتیدرموردتاثیرمصرفهیروزایم® بربارداری موجود نمیباشد.
• دردورانبارداریهیروزایم® تجویزنمیشود،مگراینکهازنظرپزشکمعالجمصرفشبلامانعباشد.
• درزماندرمانباهیروزایم® نوزادنبایدازشیرمادرتغذیهشودزیراممکناستداروازطریقشیربهنوزادانتقالیابد.
• اگرباردارهستید،یاحدسمیزنیدبارداریدویاقصدباردارشدنداریدپیشازتزریقهیروزایم® پزشکمعالجخودرادرجریانبگذارید
رانندگی و استفاده از ماشینآلات
اثر تزریق هیروزایم® بر توانایی بیمار در رانندگی یا کار با ماشینآلات و ابزار هنوز مشخص نشده است.
اگر فراموش کردید از هیروزایم® استفاده کنید
در صورتی که تزریق یک دوز از هیروزایم® را فراموش کردهاید، این مسئله را به پزشک خود اطلاع دهید.
عوارض
داروی هیروزایم® چه عوارضی دارد؟
- مانند تمامی داروها، این دارو ممکن است سبب بروز عوارض جانبی شود، اگرچه همه بیماران دچار عوارض جانبی نمیشوند.
- عوارض جانبی مهمی که اغلب حین یا کمی بعد از مصرف دارو ممکن است دیده شود (واکنشهای مرتبط با تزریق)، شامل واکنش آلرژیک شدید سیستمیک (واکنش آنافیلاکتیک)، برونکواسپاسم، ایست تنفسی و تورم صورت است.
- عوارض جانبی شایع و غیرجدی هیروزایم® شامل سردرد، حالت تهوع، درد شکمی، بثورات پوستی، بیماریهای مرتبط با مفاصل، درد مفاصل، درد پشت، درد در دستها و پاها، گرگرفتگی، تب، لرز، تپش قلب، افزایش فشار خون و واکنشهای مرتبط با تزریق در محل تزریق (مثل تورم، قرمزی، تجمع مایع، احساس ناراحتی، بثورات خارشدار، پوست رنگپریده، تغییر رنگ پوست و احساس گرمی در پوست) است.
- برخی دیگر از عوارض جانبی دارو که شیوع کمتری دارند، شامل افزایش دمای بدن، مورمور شدن، سرگیجه، سرفه، سختی در تنفس، استفراغ، اسهال، تورم سریع پوست در نواحی صورت، گلو، دستها و پاها که ممکن است در صورت مسدود کردن راههای هوایی بهدنبال تورم گلو، تهدیدکننده حیات باشد، کهیر، خارش، ریزش مو، عرق سرد، عرق سنگین، درد عضلانی، رنگپریدگی، سرد بودن دستها و پاها، خستگی، بیماری شبهآنفلوانزا، بیقراری و درد در ناحیه تزریق است.
- عده معدودی از بیماران که سابقه درگیری مجاری تنفسی فوقانی و ریوی شدید بهدلیل موکوپلیساکاریدوز نوع 1 داشتند، واکنشهایآلرژیک شدیدی مانند برونکواسپاسم (تنگی مجرای هوایی)، ایست تنفسی و تورم صورت را تجربه کردند. درصد بروز برونکواسپاسم و ایست تنفسی ناشناخته است.
-
- برای دریافت اطلاعات تکمیلی در خصوص عوارض جانبی، به بروشور محصول مراجعه فرمایید.
شرایط نگهداری
• دارو را دور از دید و دسترس کودکان نگهداری کنید.
• محلول رقیقشده باید بلافاصله استفاده شود.
• هر ویال فقط برای یک بار مصرف است.
• در صورت استفاده نکردن از محلول رقیقشده برای تزریق، آن را برای استفاده مجدد نگهداری نکنید.
• ویالهای بازنشده در یخچال (۲ تا ۸ درجه سانتیگراد) نگهداری و از یخزدگی محافظت شوند.
• هیچ دارویی را از طریق فاضلاب یا زبالههای خانگی دور نریزید. از داروساز خود بپرسید که چگونه داروهایی را که دیگر استفاده نمیکنید، دور بریزید. این اقدامات به حفاظت از محیطزیست کمک خواهد کرد.
• این دارو را نباید بعد از تاریخ انقضا که روی برچسب بعد از حروف EXP درج شده است، مصرف کنید.